Aktualności - rok szkolny 2020 / 2021
 
   [SP 9] [II LO] Odpisy za obiady

Szanowni Rodzice

Zespół Szkół Ogólnokształcących informuje, że nadpłaty za obiady za okres pandemii będą zwracane na podstawie podań przesyłanych na adres e-mail zso-obiady@rumia.edu.pl.

Warunkiem otrzymania zwrotu będzie wniosek, który powinien zawierać:

nazwisko i imię, numer konta bankowego, nazwisko, imię dziecka oraz klasę /np. IV b /

Podania należy przesyłać w nieprzekraczalnym terminie do 30 listopada 2020 roku.

[#2518]  dh, 18.11.2020 09:27 
   [SP 9] Zdrowe odżywianie

„Zdrowe odżywianie”

W ramach zajęć na godzinie wychowawczej dot. zdrowego odżywiania w klasie kl.5c odbył się konkurs. Uczniowie przygotowali propozycje zdrowego śniadania. Nie zabrakło pysznych bułeczek, sałatek jarzynowych, owocowych, czy warzywno-owocowych przekąsek.

W konkursie zwyciężyła Gabrysia i Nikodem. Gratulujemy!

Ewa Szmidt

Przejdź do galerii  Zdrowe odżywianie 5C
[#2517]  dh, 18.11.2020 09:18 
   [SP 9] Techniki nauki – nowy cykl edukacyjny TVP VOD
[#2515]  al, 17.11.2020 11:35 
   [II LO] Techniki nauki

 

„Techniki nauki”

 

Projekt powstały we współpracy Telewizji Polskiej i Ministerstwa Edukacji Narodowej, w którym eksperci, trenerzy i wykładowcy podpowiadają, jak rozwijać i doskonalić umiejętność uczenia się. Niektóre z tematów: planowanie i dobra organizacja czasu, nauka języków obcych, szybkie czytanie, efektywne zapamiętywanie. Wszystkie odcinki nowego cyklu można obejrzeć bezpłatnie na platformie vod.tvp.pl.

 

Techniki nauki – nowy cykl edukacyjny TVP VOD – komunikat MEN

 

Techniki nauki – grafika

 

Informacja Ministra Edukacji Narodowej Przemysława Czarnka przekazana Dyrektorom Szkół

Anna Młodzikowska - Zachar

 

[#2516]  am, 17.11.2020 08:53 
   [SP 9] Międzynarodowy Dzień Tolerancji
[#2514]  al, 16.11.2020 07:25 
   [SP 9] Biblioteki cyfrowe
[#2513]  al, 13.11.2020 12:52 
   [SP 9] Ogólnopolski konkurs „Myślę, więc czytam – czytam, więc myślę"
[#2512]  al, 12.11.2020 12:41 
   [SP 9] Narodowe Święto Niepodległości Polski
[#2511]  al, 10.11.2020 11:29 
   [II LO] 11 listopada Narodowe Święto Niepodległości

 

11 listopada

Narodowe Święto Niepodległości

 

Święto państwowe obchodzone dla upamiętnienia odzyskania niepodległości przez Polskę w 1918 r. po 123 latach zaborów (1795 – 1918). Odzyskanie przez Polskę niepodległości było procesem stopniowym. Wybór 11 listopada uzasadnia się zbiegiem wydarzeń. Zakończyła się I wojna światowa, dzień wcześniej przybył do Warszawy Józef Piłsudski. W latach 1919 – 1936 rocznice odzyskania niepodległości świętowano w Warszawie jako uroczystości o charakterze wojskowym w pierwszą niedzielę po 11 listopada. W pełni uroczyście upamiętniano to wydarzenie po raz pierwszy 14 listopada 1920 r. W tym dniu uhonorowano Józefa Piłsudskiego jako Wodza Naczelnego wręczając buławę marszałkowską. Losy święta były różne na przestrzeni kolejnych dekad. Święto zostało przywrócone przez ustawą z 15 lutego 1989 r. pod nazwą Narodowe Święto Niepodległości. Współczesne obchody odbywają się na placu marsz. Józefa Piłsudskiego w Warszawie. Inne formy to koncerty i parady. Ze względu na obecną sytuację w tym roku obchodzić będziemy 11 listopada w nieco innej formie.

Anna Młodzikowska - Zachar

[#2510]  am, 10.11.2020 09:44 
   [SP 9] Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. European Day of Healthy Food and Cooking) to europejskie święto, które w 2007 roku ustanowił Komisarz Unii Europejskiej wraz z organizacją Euro – Toques, która to zrzesza kucharzy i szefów kuchni z całego świata. Co roku święto obchodzone jest dnia 8 listopada. Głównym celem Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania jest promowanie zdrowego jedzenia, właściwych nawyków żywieniowych, regularnego spożywania posiłków, a także przekazywanie informacji o konsekwencjach złej diety i nieprawidłowych przyzwyczajeń kulinarnych. Według danych WHO nadwaga dotyka 39% osób dorosłych, zaś otyłość 13%. 41 milionów dzieci poniżej piątego roku życia cierpi na nadwagę. Z tego też względu bardzo ważna jest profilaktyka żywieniowa i kształtowanie świadomości prozdrowotnej. 

oprac. A.Ługiewicz

[#2509]  al, 09.11.2020 09:09 

18 lut 2020 © Copyright by ZSO --- 2013 --- All rights reserved 2.118.597  
stat4u
0,6640625